V dôsledku veľkej propagácie nízkotučných produktov mnoho ľudí považuje všetky tuky za zdraviu škodlivé. A to nie je pravda. Tuky sú však vo všeobecnosti najcennejším zdrojom energie a veľmi dôležitou zložkou potravy. Preto chceme vysvetliť, čo sú tuky, „dobré“ a „zlé“ tuky a takziež trans-tuky. Tuky sú zložené štruktúry, ktoré pozostávajú z reťazcov mastných kyselín.

V rozumnom množstve sú pre telo nepostrádateľné, pretože:

  • sú zdrojom energie
  • sú súčasťou všetkých bunkových membrán
  • pomáhajú zužitkovať v tukoch rozpustné vitamíny: A, D a E
  • obklopujú a teda aj chránia dôležité životné orgány
  • chránia telo pred stratou vnútorného tepla
  • niektoré druhy zásobujú telo esenciálnymi mastnými kyselinami nazývanými aj omega kyseliny (kys. linolová, kys. linolenová a kys. arachidonická), ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť a musí ich prijať z potravy
  • fungujú protizápalovo

Tuky sa delia podľa obsahu mastných kyselín (nasýtených a nenasýtených) na tuhé, ktoré sú živočíšneho pôvodu, napríklad maslo, slanina, masť, a kvapalné, ktoré majú prevažne rastlinný pôvod, napríklad olivový olej, olej zo semien a rybí tuk.

[wbc_heading tag=“h4″ title=“Ďalšie delenie tukov je na |nenasýtené (nesaturované)| tuky a |nasýtené (saturované)| tuky.“ m_top=“20px“]

Nenasýtené (nesaturované) mastné kyseliny sa delia na mononenasýtené mastné kyseliny (tuky rastlinného pôvodu, napr. olivový olej) a na polynenasýtené mastné kyseliny (tuky rastlinného a živočíšneho pôvodu, napr. olej zo semien a niektoré rybie oleje). Mononenasýtené a polynenasýtené tuky sú známe ako „dobré tuky“. Nasýtené tuky pri nadmernej konzumácii sú známe ako „zlé tuky“.

Esenciálne mastné kyseliny sú polynenasýtené Omega-6 a Omega-3 mastné kyseliny, ktoré ľudské telo nevytvára a je nútené ich získavať v potrave. Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu i očí. Majú blahodarný účinok na pamäť a udržiavanie dobrého duševného zdravia. OMEGA-3 mastné kyseliny sú predovšetkým v rybom tuku (tučné ryby ako losos, sleď, makrela, sardely alebo sardinky), ale aj v semienkach ľanu, konope a vo vlašských orechoch. Prirodzenými zdrojmi mastných kyselín skupiny OMEGA-6 sú zelenina, ovocie, orechy, olej z ľanových semienok, olej zo semienok čiernej ríbezle, olej z boráku lekárskeho a olej z pupalky dvojročnej.

Aj u zdravých ľudí je často veľký nedostatok omega-3 tukov a zároveň nerovnováha medzi tukmi typu omega-3 a omega-6. Mnohé výskumy poukazujú na to, že nedostatok tukov typu omega-3 má veľkú spojitosť s rastom civilizačných ochorení, hlavne so srdcovo-cievnymi ochoreniami, artritídou, obezitou, depresiami a schizofréniou. Väčšina nízkotučných diét je nebezpečná pre nedostatok omega-3. Ideálny pomer medzi omega-6 a omega-3 sa pohybuje v rozmedzí od 6:1 do 3:1. Väčšina ľudí konzumuje tieto nenasýtené mastné kyseliny v pomere 10:1 až 20:1 (výrazná, pre zdravie nepriaznivá prevaha omega-6).

V dôsledku veľkej propagácie nízkotučných produktov majú ľudia tendenciu jedlá obsahujúce tuk považovať za zlé, za zdraviu škodlivé. Je dokázané, že tuky živočíšneho pôvodu, s výnimkou rybieho tuku, obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pri nadmernej konzumácii zdraviu škodlivé. Nie je to však také jednoduché. Jedlá obsahujúce tuky majú tri druhy mastných kyselín, ale v rozličných pomeroch. Napríklad maslo obsahuje najviac nasýtených mastných kyselín, ale aj časť nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú naopak zdraviu prospešné a majú ochranný účinok pred vznikom aterosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení.